Uncategorized

Romtelecom nu va putea oferi vreodata viteze mai mari de 50Mbps pe VDSL

De ce nu va putea oferi?, raspunsul este simplu, din cauza ca tehnologia VDSL are limitari.

Sa explic. Motivul pentru care Romtelecom nu extinde viteza mare prin VDSL asa de rapid cum a extins ADSL este pentru ca tehnologia VDSL degradeaza viteza in functie de distanta dintre utilizator si centrala.

Daca pe ADSL puteau sa puna doua trei centrale pe judet si gata acopereau tot judetul, ca sa ofere 100Mbps VDSL trebuie sa instaleze centrala sau echipamentele la o jumatate de kilometru de utilizatori pentru ca se degradeaza viteza, ceea ce insemna o gramada de echipamente si implicit o gramada de bani.

Ca sa ofere 50Mbps pe VDSL trebuie sa instaleze echipamentele la 1 KM de utilizator. Mai jos de 50Mbps nu se degreadeaza, de aceea ofera 20 si 30Mbps.

Daca esti un client Romtelecom vechi si stii ca in trecut mereu au dublat viteza la acelasi pret in timp, nu te astepta sa primesti mai mult de 30 (poate chiar si 50 dar nu cred) megabiti prin fire normale de telefon.

Parca Romtelecom s-a prins acum de limitarile serviciilor prin fire de telefon de cupru si dabia acum se apuca sa traga fibra catre utilizatori, sau fibra catre nod si fir FTP de retea catre utilizatori, asa cum fac cei de la RDS si UPC.

In timp ce cei de la RDS si UPC nu au decat sa schimbe switch-urile cand o veni vremea sa treaca de la 100Mbps la 1000Mbps metropolitan, cei de la romtelecom nici macar nu au tras fibra nici macar in toate residentele de judet si va pierde o gramada de clienti.

Daca acum RDS ofera viteze de 50 si 100Mbps metropolitian, in maxim 2 ani o sa ofere 500 si 1000Mbps. Lumea evolueaza si nevoia de viteza mare de internet va creste considerabil in viitorii ani iar VDSL-ul o sa fie noul ADSL de 2 Mbps.

Barem daca macar ar extinde acoperirea la VDSL la nivel national, dar nu se grabesc.

De ce nu s-au gandit de la inceput sa investesca in retea de fibra pana sa lanseze VDSL-ul, au stiut ca exista limitarile acelea, nu s-au gandit ca nu este o investitie future proof?

Intotdeauna este mai greu sa prinzi din urma decat sa faci un lucru din prima, iar acest lucru se va reflecta in profiturile si pretul actiunilor companiei.

Sa speram ca macar folosesc switch-uri gigabit daca nu vor mai trebui sa bage iar bani in retea dupa ce au tras fibra.

10 Comments

  • Allex Radu

   Ofera 100Mbps dar nu prin VDSL, am specificat in titlu "pe VDSL". Vor oferi prin fibra optica 50 si 100 megabiti (Fibra catre clienti si Fibra catre Nod si cablu FTP catre clienti). Ma contrazici de pomana.

   De ce este important daca este prin VDSL sau nu? Este important pentru ca cei din orasele mici nu vor putea sa beneficieze de noile viteze prea curand.

 • Lucian.vlad

  Mersi mult ca ai prezentat situatia aceasta, nu stiam despre asa ceva. Totusi cei de la RTM au inceput sa traga fibra prin orase ? Vreau sa zic, ei incearca acum sa schimbe cuprul cu fibra ? Daca ai ceva detalii despre asa ceva sa ne zici. Multam !

  • Allex Radu

   Tehnic expresia "schimba cuprul cu fibra" nu este bine aleasa. Si eu vreoiam s-o folosesc dar "cuprul" poate avea doua sensuri deoarece si cablurile de retea UTP si FTP sunt din cupru si chiar vor trage astfel de cabluri mai ales prin bucuresti (la inceput), vor trage si fibra catre client dar cred ca este posibil sa bage astfel configuratie doar la firme in sediu, la cei de la bloc este posibil sa traga pana in scara blocului fibra si apoi sa conecteze clientii din bloc prin cablu de retea (UTP sau FTP), iar la case cred ca vor trage doar fibra catre nod (capatul strazii) iar de la nod o sa traga cablu de retea folosind 4 fire (din cele 8 intalnite in cablu de retea) pentru transfer (ca decat 4 sunt absolut nevoie, celelalte 4 sunt pentru "backup" ) si restul de 4 fire grupate doua cate doua pentru a transfera electricitate de la nod la switch-urile trase prin cartier (sau strada), iar clienti ii vor conecta din switch-urile acelea de la stalpul cel mai apropiat.

 • Lucian.vlad

  Am sunat si eu azi la 1930 sa vad in ce situatie ma aflu. Este incredibil cum pot sa isi bata joc de noi(clientii). Am primit din nou acelasi raspuns ca nu sunt in aria de acoperire VDSL si ei imi pot oferi un maxim de 12 Mbps pe ADSL. Deci ar fi Clicknet Power la 12 Mbps la acelasi pret la care altii pot ajunge si la 30 Mbps. Sincer asa sunt de scrabit de ei incat as renunta la toate serviciile lor,dar nu pot deoarece nu am alt provider in zona.

 • lkjlkj

  io va sfatuiesc sa va uitati dupa conservele de Broadband ale romtelecom din cartier. si sa le spuneti centralistelor sau tipului care vine sa testeze reteaua unde sint localizate.

  in cazul meu se raportau[tipul de la romtelecom test retea] la o centrala aflata la 1,3km cind in cartier aveam doua cutii imprastiate la 4 -500m maxim fata de salasul meu.

  a Lucian.vlad, eu dupa experienta cu net de cartier ce "zbura" cind voia si rdsrcs ce is niste nazisti ordinari. romtelecomiigreci mi se par mai de incredere.poate ca is cam scumpi dar macar depinzi de meteo.

  – si multumesc Allex Radu, pentru articol.

 • vlad

  Da Lucian, aceeasi problema si la mine nu sunt in aria de acoperire VDSL, deci…la Sf Asteapta…o viteza mai buna!

  Ce sa fac daca locuiesc intr-un oras mic si nu am alt provider la care sa apelez!

  Cu noi astia din orasele mici de provincie o sa ramana CLICKNETU!

  • Allex Radu

   Eu cred ca nu este asa de sumbru viitorul pentru ca intotdeuna cele trei mari companii RDS, UPC si Romtelecom vor vrea sa-si mareasca profiturile, si cum mareste profiturile intr-un oras mare in care sunt o gramada de procideri, nu poti, in urmatorii ani se vor bate pe aceste orase mai mici, acesta este urmatorul pas pentru ei.

   Eu stau intr-un oras destul de mic si a venit RDS si a cumparat toti providerii de internet din oras, si acum spun ca nu trag internet la case, ca s-ar putea din vara, dar asa m-au amanat ani de zile.

   Problema este ca nici pe RDS nu e totul bine si frumos, ca primesc informatii ca au viteze extrem de mici de upload extern, unii oameni abia pot sa vorbesca video pe skype.

   Daca nu mai poti sa astepti si vrei sa faci ceva, poti sa-ti faci o firma si sa-ti faci o retea de cartier, iei internet de la euroweb sau alte companii care au infrastructura de fibra optica in apropere de unde stai tu. Si cel mai misto este ca nu-ti trebuie multi bani ca sa pornesti, poti sa faci un SA si sa pui pe cei care sunt interesati de internet sa "investeasca" si dupa ce te pui pe picioare, le dai actiuni.

 • Tudor

  Serios ! :)) Iti spun eu Romtelecom ofera viteze de 100 de Mbps PE VDSL !!!
  Cat despre postarea asta in sine … imi pare rau sa iti spun ca ai nevoie de foarte multa documentare in materie de internet prin xDSL. Sincer, este o aberatie sa spui ca se instaleaza 2-3 centrale pe judet!!!
  ONU-uri se instaleaza in fiecare localitate, nu merge ADSL la 50 de km in stanga si dreapta! Deci, fi mult mai atent cand mai scoti aberatii de astea … parerea mea…
  Cat despre viteze … stai calm ca mai dureaza mult si bine, iar aici zic clar, nu 2-3 ani precum spui tu, pana cand o sa fie tehnologia compatibila cu vitezele de pe internet.

  Daca judeci logic:
  ISP-ul tau iti ofera 500 Mbps. OK. Ce iti trebuie in primul rand? El sa detina echipamente care suporta un asemenea volum de trafic. Ce trebuie tu sa detii? UPS… o placa de retea care sa suporte 500 Mbps, un hard care sa iti permite viteze de scriere astronomice si multe altele … deci … pasarea tot malai viseaza.

  • allexradu

   100mbps pe VDSL, no way, poate daca monteaza centrala la tine in bloc. Romtelecom are si fibra optica si doar pe fibra ofera viteze de 100mbps. Chestia cu 50km era luata din specificatiile ADSL, este distanta maxima.

   Avand in vedere ca in unele zone din lume exista la ora acesta internet in zone rezidentiale de 1Gbps, nu este exclus ca in cativa ani sa avem 500mbps.

   Si in caz ca nu stii, SATA 3 are viteza maxima de 6 Gbps, deci hardiskul poate sa suporte acum fara probleme viteze de 500mbps.

   Cablul UTP este capabil sa poarte 1gbps si acum mai toate placile de baza noi suporta gigabit deci pana o sa asungem la 1gbps nu trebuie sa schimbe doar switch-urile de pe stalp, nici nu trebuie sa-ti bage fibra in casa.

   Odata ce infrastructura de fibra optica va creste la nivel 100% in orasele mari si peste 70% in orasele mijlocii si mici nu e asa greu sa dai viteza mare, bineinteles ca intai la cei cu afaceri si dupa aceea si la consumatori.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *