Uncategorized

Noua gama iPod, pe piata luna aceasta

Noua gama iPod, lansata de Steve Jobs pe 5 septembrie, va fi disponibila in tara noastra la sfarsitul acestei luni, au declarat pentru Business Standard reprezentantii companiei IRIS, unicul distribuitor al produselor Apple in Romania. Este vorba de iPod Shuffle, Nano si Classic, modelul Touch urmand sa fie disponibil pentru romani candva in cursul lunii octombrie.

“Avem deja foarte multe cereri pentru noile iPod-uri, asa ca am lansat o comanda mare, insa volumul redus al pietei, in ansamblu, face ca prioritare sa fie pietele din Europa de Vest”, a declarat Catalin Boaru, directorul de marketing al IRIS, companie care si-a prognozat vanzari de produse Apple de 12 milioane euro, anul acesta, dublu fata de 2006, incheiat la randul sau cu o crestere de 100% comparativ cu 2005.

IRIS distribuie in Romania gama iPod, care genereaza 40% din cifra de vanzari anuala, gama iMac (statiile de lucru) si Macbook (portabilele), acestea doua generand peste sapte milioane de euro vanzari.

Daca anul trecut vanzarile de portabile au reprezentat 45% din totalul unitatilor vandute, anul acesta, ponderea Macbook va trece de 60% – insa oficialii IRIS nu au dezvaluit numarul total de unitati vandute anul trecut. Defalcat, iMac Pro reprezinta 70% din statiile de lucru vandute, in timp ce pe partea de portabile, Macbook conteaza cu 65%, Macbook Pro avand o cota de 35% din unitatile vandute. De altfel, vedeta acestui an este Macbook, ale carui vanzari sunt propulsate de masina de marketing de peste Atlantic: anunturile legate de iPhone si iPod au atras atentia asupra marcii, consumatorii descoperind si celelalte produse, ceea ce a impulsionat vanzarile. La un an de la lansare, magazinul online Apple genereaza 5% din cifra de vanzari totala, 75% dintre comenzi fiind din afara Bucurestiului.

Sursa: Business Standard

Datorita faptului ca IRIS este singurul importator Apple in Romania o sa-si perminta sa monopolizeze piata marind foarte mult preturile de la aproximativ 720 RON cat ar fi un ipod touch fara costuri de transport si comision la cel putin 1000 RON sau poate chiar si mai mult 1200-1400 RON ceea ce nu imi place.

Dintre toate produsele Apple, un Ipod Touch mi s-a parut relevant si mi-as dori sa am unul pentru mine. Da, stiu ca am spus ca sunt un apple hater mai de mult.

Oameni buni eu va rog sa nu va grabiti sa va luati un ipod nano, classic sau touch pana in perioada craciunului deoarece este posibil ca Steve Jobs sa mai faca o farsa de genul 200$ reducere din iPhone si riscati ca Tom Meritt sa va numeasca generic “Suckers”. Cel mai bine este sa asteptati pana in febroarie, atunci cred ca vor ajunge in Romania ipodurile cu reducere.

Si noul format aplatizat al iPod Nano mi se pare relevant, acum cred ca poate sa cucereasca chiar si fanii iRiver Clix, desi rasforirea melodiilor “Cover Flow” este mult mai lenta decat pe iPhone sau iPod Touch, exista asta e important.

One Comment

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *