Google se bate cu Microsoft si Mozilla cu noul browser, Chrome

chrome_logo Dupa ce saptamana trecuta Google a anuntant ca va mai plati factura companiei open source Mozilla pentru inca 3 ani reinnoind contractul initial, astazi dupa ce informatia a fost dezvaluita, Google a lansat propriu browser open source numit Chrome.

Descarca aici.

Chiar gasiti o pagina de download in limba romana in care descriu browserul in doua propozitii, probabil nu au avut timp sa se gandeasca la o descriere potrivita.

Google Chrome este un browser proiectat pentru a face Internetul mai rapid, mai uşor şi mai sigur. Are un design minimal, care vă oferă un mod de utilizare foarte uşor.

Intreaga pagina arata ca si cand ar fi scrisa in graba, ne avand nici un cod RSS avansat, nici macar fontul nu l-au modificat, este cel default, Times New Roman.

chrome

Browserul este, ca mai toate aplicatiile google, in beta si deocamdata exista doar varianta de windows dar Google va lansa si variantele pentru Linux si OS X cat mai curand.

"Piata" de browsere este foarte incarcata mojoritatea folosind Internet Explorer, pe locul doi fiind Mozilla Firefox, iar locurile urmatoare sunt ocupate de Opera respectiv Safari.

Google acum vrea sa ia din cota de piata a Mozilla Firefox si potential un pic din cea a IE deoarece utilizatorii de IE sunt foarte incapatanati si nu vor sa renunte la "pretiosul" lor browser (Daca nu-i stricat, de ce sa-l repar.) si atunci cand cineva le fura bani de pe card pentru ca nu au un browser sigur (mai ales cand au vizitat un site de pronache plin cu troieni ActiveX) incep sa se planga.

Eu ma refer la IE 6, cei care nu au facut update la windows xp de cand au cumparat calculatorul inca detin aceasta porcarie pe calculatoarele lor si sunt potentiale victime alte hackerilor.

Sa revin la subiect, intrebat daca Google Chrome poate sa "scufunde" Firefox , Jhon Lilly a raspuns "Nu chiar", probabil printre dinti.

Ce sa mai spuna si ei acum, ia ganditi-va daca peste 3 ani google retrage fondurile (desi este exclus deoarece Google vrea sa stea pe toate "pietele") cine va plati factura Mozilla cand peste 90% din venituri vin de la google, Microsoft? Nu prea cred.

Google daca vrea chiar poate sa distruga Firefox si Mozilla stie.

Nu va recomand sa folositi Chrome ca default browser inca, asteptati sa-l coaca bine.

Update: Acea pagina de care vorbeam a fi facuta in graba era pagina de Google Gers (gears.google.com/chrome), pagina oficiala fiind Google.com/Chrome care arata mai bine, cel putin nu are fontul ala enervant.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *