Uncategorized

Design nou, viteza mai mare

Am considerat ca era necesar o actualizare de design a blogului, asa ca m-am chinuit si am lucrat la acest design pe care il vedeti, dar cel mai important, acum paginile se incarca mult mai repede si va fi disponibil chiar daca host-ul imi pica, voi spune mai multe detalii mai jos.

De curand am aflat de un nou serviciu gratuit numit CloudFlare care ofera routarea site-ului prin niste canale mult mai rapide, cache pe mai multe servere si protectie in caz ca imi pica serverul.

CloudFlare mai ofera si protectie impotriva atacurilor dar acest lucru nu este important pentru voi, pentru voi este mai imporant faptul ca paginile se vor incarca mult mai repede, mai ales paginile populare.

cloudflare

4 Comments

 • Fábián Gábor

  Folosesc CloudFlare aproape de un an si sunt foarte multumit. Site-ul meu este accesibil si cand hostingul e offline datorita cache-ului, viteza site-ului s-a dublat, iar numarul spamurilor pe care primesc este aproape 0 datorita filtrelor si a posibilitatii de a ascunde adresa de mail.

  Insa nu stiu cat de mult creste viteza in cazul in care ai hosting in Romania. Probabil vei avea o latenta putin mai mare dar care nu se va simte iar securitatea este un avantaj mult mai mare.

  • allexradu

   Daca ai hostingul in Romania cel mai probabil ultilizatorii sunt trimisi catre Frankfurt (cel mai apropiat data center), depinde de pe ce ISP esti si ce cale foloseste, oricum ai avantaj ca au multe datacentere. Mie imi da o latenta de aproximativ 40-50ms pe cloudflare, si una de 50-70 fara (GoDaddy – Amsterdam) iar un site din romania (adevarul.ro) imi arata o latenta de 9-12ms. Acum depinde si ce host folosesti in romania ca sunt multi care nici nu cred ca au macar 1Gbps pt toate serverele lor si la bani tot sunt mai scumpe, chiar duble decat ce gasesti in exterior, si la noi e vis sa gasesti cu trafic nelimitat si cu spatiu nelimitat, desi spatiu nu e o problema pt mine. Aici sunt multi care nici macar nu au suport tehnic telefonic, doar pe e-mail si-ti raspund chiar si dupa o zi cand cel mai probabil nici nu mai e cazul cand se intampla ceva, eu mai de graba as suna in State pt suport tehnic (mai ales ca nu platesc nimic – Google Voice) dar sa fie 24/7 decat sa stai sa astepti e-mail-ul lor. Doar ofertele la VPS sunt comparabile cu cele din exterior la bani (nu si la trafic) dar pentru ceva mai serios, nu renteaza sa platesti 20-30 euro pe luna (in cazul cel mai fericit) doar ca sa tii un blog, poate daca milioane de vizitatori si ai nevoie de 1Gbps dedicat dar nu cred ca gasesti asa ceva la noi pe VPS.

 • Fábián Gábor

  Intradevar sunt cateva servere rapide si la noi dar unele sunt hostate in strainatate (resell). Latenta 50ms este perfecta, nici nu se observa diferenta fata de 10ms daca site-ul nu are multe resurse (css, js, imagini) pe o pagina. In legatura cu VPS, nu stiu cat de mult merita daca poti sa-ti faci propriul tau server (binenteles ca trebuie administrat uneori) intr-un datacenter.

  Oricum, majoritatea blogurilor din tara n-au nevoie de un hosting foarte special ca nu au multi vizitatori in acelasi moment.

  • allexradu

   Costa o gramada sa-ti hostezi propriu server intr-un datacenter 400 $/luna pt 1gbps nelimitat in cazul cel mai bun (nu in RO – la noi costa atat de mult incat cel mai multi nici nu vand banda nelimitata pe 1gbps sau daca vand nu afiseaza pretul) , VPS este pomana pe langa server dedicat. Iar daca ti-l faci acasa mai bine te lipsesti ca viteza de upload chiar si pe fibra optica nu e destula pentru un server web, nici nu mai vorbim de redundanta. Este recomandat un server VPS daca folosesti multe resurse pe mysql (daca ai multe query-uri pe secunda) daca depasesti un anumit numar orice hosting "nelimitat" va refuza sa mai lucreze cu tine. Alte avantaj a VPS-ului este ca poti sa-ti instalezi aplicatii de PC/Server (nu de web) cum ar fi Asterisk pentru telefonie IP, aplicatii de transcoding daca vrei sa compresezi / convertesti video sau audio pe server, sau orice alta aplicatie care necesita acces root pentru instalare.

   Sunt bloguri care nici VPS-ul nu face fata, au trebuit sa treaca pe server dedicat cu peste 12GB de RAM, dar acele bloguri sunt populare dar nu tocmai legale.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *