Uncategorized

Cat costa sa ai Voce + Date pe Smartphone fara abonament?

smartphone pe cartelaVremurile sunt destul de grele si acum si nici nu vreau sa ma mai gandesc ce vor urma, daca esti cu abonamentul spre sfarsite ca mine si ai un smartphone (telefon cu sistem de operare Android, iOS sau Windows 7 Mobile) te gandesti daca este mai ieftin sau macar consideri optiunea de a renunta la abonament si de a te trece pe cartela pentru cel putin un an pana se vede mai limpede viitorul.

Daca nu ai smartphone si vrei doar sa vorbesti “ca taranul” ai de unde sa alegi asa ca articolul acesta nu se aplica pentru tine, dar daca vrei sa ai si internet mobil pe smartphone citeste in continuare.

Daca vrei sa faci acesta mutare cel mai probabil va trebui sa-ti schimbi si reteaua, si nu ma intreba daca doresti sa-ti pastrezi numarul de pe abonament dintr-o retea pe alta retea pe cartela ca nu stiu exact cum se face sau daca este posibil. Cred ca este posibil dar probabil destul de scump (de obicei cand te muti in alta retea si pastrezi numarul cand faci abonament iti platesc cheltuielile de portare cei care iti fac abonamentul), oricum trebuie sa iei si acest lucru in considerare, nu ai vrea sa te coste atat de mult incat sa aflii ca era mai ieftin sa ramai unde erai.

Cel mai avantajos pentru un consumator mare de date pe telefonul mobil este la ora actuala Cosmote:

Cosmote: ExtraopÅ£iunea Smartphone (0.0097 euro / MB):

• 1000 minute în COSMOTE
• 1000 SMS-uri  în COSMOTE
• 70 minute naţionale şi internaţionale (reţele fixe din Uniunea Europeana şi reţele fixe şi mobile în S.U.A., Canada şi Israel)
• 70 SMS naţionale
• 1 GB trafic de date

Ai totul inclus, pentru 10 euro credit lunar.

Este avantajos pentru ca 1GB la acest pret este extrem de ieftin avand in vedere concurenta, pe orange primesti doar 140 MB (aproape de 10 ori mai putin) cu extraoptiune cu acesi valoare (voi vorbi mai jos de ea) iar pe Vodafone cu doar 1 euro mai putin primesti 250MB (de 4 ori mai putin), bineinteles ca extraoptiunile vin si cu alte beneficii cum ar fi minute si sms-uri care difera intre ele, dar daca datele inseamna totul penru tine nu o sa-ti pese ca acolo primesti 1000 de minute si dincolo primesti 2000 de minute.

Orange: Optiunea de 10 euro (0.0714 euro / MB):

Cu opţiunea de 10 euro ai totul inclus, pentru 60 de zile:

  • 2000 minute în reÅ£ea
  • 2000 SMS în reÅ£ea
  • 140 minute naÅ£ionale ÅŸi internaÅ£ionale
  • 140 SMS naÅ£ionale
  • 140 MB pentru internet pe mobil

Cele 140 de minute nationale si internationale sunt bunicele, dar daca te gandesti la date, 140 de mega este extrem de putin. Orange, acum cand telefoanele android sunt atat de accesibile nu mai merita sa te zgarcesti la date. Nu cred ca merita sa-ti schimbi reteaua pentru acesta extraoptiune, dar daca esti deja in Orange si vrei sa te treci pe cartela pentru ca nu vrei sa fi prins in abonament in aceste vremuri tulburi ar merita atata timp cat nu consumi atatea date.

Vodafone:  Extraoptiunea Maxim (0.0360 euro / MB):

  • 3000 min /sms in retea
  • 125 min.sms in retea
  • 250 MB internet pe mobil

Cost: 9 euro

Acesta extraoptiune este destul de rezonabila pentru utilizatorii care consuma mai mult decat ocazional date, cei care isi verifica in fiecare zi e-mail-ul si poate mai vad si cate un clip pe youtube din cand in cand cand sunt cu prietenii in oras dar merita sa-ti schimbi reteaua doar daca preferi sa ai mai multe minute nationale decat cele 70 oferite de extraoptiunea de la cosmote. La vodafone poti sa comanzi mai multe date prin alte extraoptiuni la urmatoarele preturi: 50 MB (3 euro – 0.0600 euro / MB), 250MB (4 euro – 0.0160 euro / MB) si 500MB (7 euro – 0.014 euro / MB)

Deci in concluzie ca sa raspund la intrebarea din titlu:

Retea Pret ( in euro pe MB )
Cosmote 0.0097
Orange 0.0714
Vodafone 0.0360

1 MB (MegaByte) = 0.00097GB (GigaByte) = 1024 kB (kiloByte)

Inainte sa sari pe noua oferta de la alta retea verifica daca reteaua respectiva are acoperire 3G sau macar acoperire normala in zona ta ca sa nu faci marea schibmare si sa aflii ca trebuie sa te multumesti cu GPRS (viteza de dial-up = de melc). Din pacate vodafone nu diferentiaza pe harta de date acoperirea 3g fata de acoperirea de melc asa ca ia-ti intai cartela sa aflii daca ai retea buna inainte sa-ti desfintezi abonamentul.

Ca de obicei ofertele sunt valabile la data postarii articolului, nu vor fi valabile daca citesti acest articol dupa 1 an asa ca intotdeauna verifica pe site-uri retelelor de telefonie mobila, am pus linkuri dar nici acelea s-ar putea sa nu fie valabile pana cand apuci sa citesti articolulul. Preturile sunt ca de obicei pe cartela fara TVA (oricum verifica pe site-ul operatorului respectiv), eu nu voi fi responsabil in cazul unei erori de redactare in ce privesc preturile.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *